7 Şubat 2019 Perşembe

Avrupa Otomobil Pazarı 2018



Avrupa'da otomobil satışları 2018 için stabil gitti. Akternatif yakıtlı arabalar rekor kırdı, dizel ise 2001'den beri en düşük seviyesini gördü.

Toplam 15,6 milyon araç satışı ile 2007'den beri en yüksek rakamına ulaştı.

Elektrikli ,Hybrid araçların satışı 945.000 adedi bularak rekor kırdı. Dizel satışları ise %18,5 düşerek 5.5 milyon olarak gerçekleşti.

SUV bombası devam ediyor. SUV satışları %19 aratarak yükselişine devam etti. Diğer segment satışları %8 düştü.

Hyundai ve Kia en büyük pazar payı kazanan markalar oldu. Bence bu yükseliş normal 2 yıl önceki Kore'de Hyundai fabrika ziyaterimde başkanları artık kitle üretimi değil Avrupa ve Amerika pazarlarında da beğenilen kalite odaklı üretim yapacaklarını belirtmişti. Açıkcası ben özeliikle Hyundai markasının çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşacağını düşünüyorum.

Golf yine ve yeniden en çok satan marka oldu.

Avrupa otomobil pazarı geçen sene ile aynı satış rakamları ile tamamladı belki dahada üstüne çıkabilirlerdi ama WLTP test koşulları ve homologasyon problemleri bunu engelledi.

Dizelin en çok düştüğü pazarlar:

- %30 UK
- %22 Scandinavia
- %22 Benelux

Global olarak baktığımızda Avrupa Amerika ve Çin'den sonra en büyük 3. pazar.  Bu sene İspanya,Polonya ve Hollanda'dan gelen güzel sonuçlar UK, İsveç,İtalya gibi ülkelerdeki düşüşü dengeledi.


































Satılan otomobillerin %57'si benzinli %36'sı dizel %5,6'sı alternatif yakıtlardan oluştu. Elektrikli araçlarda Renault&Nissan grubunun açık ara liderliği devam ediyor.














Segment olarak baktığımızda tek büyüyen segment SUV bu çok daha uzun süre böyle devam edecek gibi duruyor. Yıllardan beri Avrupalı'lar ufak araba sever algısı burada artık tamamen yıkılmış gibi duruyor. Yeni moda 3 yıldır SUV.


















VW Group sıkıntılar yaşasada 3,7 milyon satış ile yine birinci oldu. Pazar payı %23,2. Ardından PSA Group 2., Renault-Nissan Grubu 3.oldu. Aşağıdaki tabloda dikkat çeken bir konu bence JEEP markasının yeni modelleri ile inanılmaz yükselişi. Jeep markası bu yükseliş ile Avrupa'da ilk defa %1 pazar payına ulaştı. Euroncap güvenlik notları ile de bir gelişme sağlanırsa bence 5 yıl içerisinde çok daha yukarılara çıkacaktır.

Golf satışları %8 düşsede 1 numara ama düşüş böyle devam ederse model için sıkıntılı günler başlıyor. İlk 10'a Hybrid motorundan güç alarak Yaris girdi buda çok önemli bir başarı.






























Nevzat Girgin

07.02.2018


Kaynak: Jato

https://www.jato.com/european-car-market-stabilises-during-2018-as-alternative-fuelled-vehicles-record-best-ever-year-but-diesel-sees-lowest-market-share-since-2001/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder