11 Nisan 2019 Perşembe

Otomotiv Firmaları 2021 Emisyon Hedeflerine göre ne kadar ceza alacak


Avrupalı Otomobil üreticileri 2021 95 gr CO2 hedeflerine ulaşamazlarsa Jato'nun yaptığı hesaplamaya göre 34 milyar Euro ceza yiyecekler.

Şu anda aşağıdaki tablodan da görebileceğiniz gibi o kadar uzaklar ki 2021 95 gr CO2 hedefine ulaşabilmeleri şu an için imkansız gözüküyor. 

Bunun başlıca nedeni dizele olan talebin azalması ( dizel araçlar benzinliye göre daha az emisyon üretiyor) ve artan SUV talebini öncelikli nedenler olarak gösterebiliriz.






























Bu hedefleri tutturmak için teknolojik olarak çok fazla yatırımda yapılmıyor ama sektörde enteresan gelişmeler oluyor. Örneğin FCA emisyon oranlarını offsetlemek için Tesla'ya yüzmilyonlarca dolar önerdi. bakalım bu gelişme olacak mı?



























2017 ve 2018 karşılaştırmasınıda yukarıda görebileceğiniz gibi emsiyon oranlarında gelişme sağlayabilen marka çok kısıtlı. Toyota burada en avantajlı marka olarak gözüküyor hem Avrupa satışların az olması global satışlarının %8,5'i ( Rusya ve Türkiye hariç) hemde Hybrid teknolojisi ile en az zarar görebilecek hatta hedefi tutturmaya yakın gözüküyor onun dışındaki markaların güncel teknolojiler ile hedefi tutturması imkansız.

Peki hedefi tutturamazlarsa ne olacak? Ceza/Karlılık rasyoları nasıl olacak? Buradaki durum kritik. 

VW Group araç başı şu anki değerlere göre 2.525 Euro ceza alacak. Bu da yaklaşık 9,2 milyar Euro demek. Geçen yıl 12,5 milyar Euro kar ettiklerine göre ve bu karlılık 2021'de de devam ederse  bu ceza yaklaşık 3 çeyreklik karını götürecek.


Son yılların satınalmalar ile gözde markası olan PSA'nın durumu ise karışık. Şu anda hedeften 23,1 gr uzaklar. Buna göre araba başına 2.194 euro ceza alacaklar. Bu da 5,4 milyar Euro ceza alacaklarını gösteriyor.  Geçen yıl ki karlılıklarının 2,83 milyar Euro olduğunu göze alırsak durumları sıkıntılı.

Toyota dediğim gibi en rahatı şu anki durumda bile 550 milyon euro ceza alacak bu da 22 milyar Euro karlılığın yanında sadece %3.

Aşağıdaki tabloda kimin ne kadar ceza alacağını ve ceza/karlılık tablolarını bulabilirsiniz.




























































Nevzat Girgin 

11.04.2019

Kaynakça:











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder